N.K-né vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2019. november 27. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Székesfehérvári Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (1966) és a sértett több, mint 30 éve házasok voltak, azonban a vádlott egyre elégedetlenebb volt a házasságával. 2014-től társkereső oldalakon keresztül férfiakkal ismerkedett, akikkel rövidebb-hosszabb kapcsolatot is létesített. 2018. márciusában így ismert meg egy nála 20 évvel fiatalabb férfit, rövid időn belül már közösen képzelték el a jövőjüket. A vádlott jelezte a férjének, hogy el akar tőle válni, azt akarta elérni, hogy költözzön el a közös házukból, azonban ő erre nem volt hajlandó, ezért elhatározta, hogy férjét gyógyszer-túladagolással megöli. A vádlott rendszeresen szedett pulzusszabályozót és vércukorszintet stimuláló gyógyszereket, melyekből 2018. áprilisában két alkalommal mintegy 20 darabot adott be a sértettnek azt állítva, hogy azok vitaminok. A sértett megbízott a vádlottban, a gyógyszereket bevette, melyektől tévképzetei lettek, lakásukban tört és zúzott, azonban súlyosabb következménye a gyógyszerek bevételének nem lett. 2018. május 31-én a vádlott rávette férjét, hogy fürödjön meg, ő pedig beadott neki először 5 db altatót, majd mivel hatástalannak bizonyult, 45 perc elteltével még 5 db-ot. A vádlott a sértettet megpróbálta a víz alá nyomni, de nem bírt a sértett testi erejével, így elállt a szándékától. A vádlott egy patikában dolgozó ismerősét felkereste, aki kérésére vény nélkül kiadott a vádlottnak 7 doboz, dobozonként 30 db Kálium-R tablettát. A vádlott június 1-jén nagy mennyiségű altatótablettát adott be a sértettnek, aki ettől tudatzavart, befolyásolható, irányítható állapotba került. Ekkor a vádlott a sértettnek legalább 75 db kálium-r tablettát adott, aki azokat bevette. Ezt követően a vádlott a férjét magára hagyva elment dolgozni, lakásukra már csak másnap reggel 6 óra körül érkezett vissza, ahol a sértettet már holtan találta. A sértett halála a kálium tabletták bevételét követő legfeljebb egy órán belül bekövetkezett.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy legkorábban 25 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.
Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért, illetőleg a minősítés megváltoztatásáért és a büntetés enyhítéséért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő, Győri Ítélőtábla
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: