Sz.J. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2019. november 27. szerda, 10:45
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Győri Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (1985) 15 éven keresztül közös háztartásban élt élettársával, akit többször bántalmazott, így kapcsolatuk megromlott, azt megszüntették. A hölgy kezdetben albérlőként, majd 2016 őszétől élettársként élt együtt a sértettel. A vádlott ebbe a helyzetbe nem tudott belenyugodni, és többször felkereste volt élettársát a kapcsolatuk rendezése érdekében, azonban ez erőszakos magatartása miatt nem sikerült. 2017. január 16-án telefonon megfenyegette a sértettet, hogy megöli, ha fenntartja a kapcsolatát volt élettársával. A vádlott 2017. január 18-án 5:15 óra körüli időben megjelent a sértett lakásánál, de oda ekkor már nem engedték be. Ezért a vádlott az ajtó előtt várt, és amikor a sértett kilépett a lakásból, a földszintig lekísérte, eközben vele kiabált, őt a korlátnak lökdöste, két alkalommal ököllel a felsőtestét megütötte, majd a fejét két kezével az állánál és tarkójánál megfogva, teljes erejével minimum négy alkalommal a lépcsőház falába verte. A kiabálásra és a zajra az egyik lakó kilépett a folyósóra, rákiabált a vádlottra, aki a földön hagyta a vérző sértettet és elmenekült.
A sértettet a mentők a kórházba szállították, ahol azonnal megműtötték. A bántalmazás következtében a sértett többszörös koponyacsont törést, agyállományi sérülést, agyduzzanatot szenvedett el. 2017. február 12. napján légzési elégtelenség következtében elhunyt. A többszörös koponyatető-törés és agyzúzódás, következményes keményburok alatti vérzés, valamint a bekövetkezett halál között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt 10 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.
Az ítélet ellen a vádlott és védője a büntetés enyhítése, illetve a cselekmény enyhébb minősítése érdekében jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő, Győri Ítélőtábla
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: