V.Gy. I. r. és V.K. II. r. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2019. november 14. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

V.Gy. (1998) I. r. vádlott jövedelemmel, munkahellyel nem rendelkezett, hajléktalan életmódot folytatott. A fiatalkorúak börtönéből történő szabadulása után néhány hétig V.K. (1975) II. r. vádlottnál lakott, de 2017 nyár végén elküldték az ingatlanból. A sértett lakásával szembeni garázsban húzta meg magát az I.r. vádlott, akihez I. r. vádlott rendszeresen bejárt, tőle cigarettát és kisebb összegeket kért. A tél közeledtével I. r. vádlott szeretett volna valamilyen fűthető szállást találni, ekkor beszélt nagybátyjával, a II. r. vádlottal, aki a költözés feltételéül szabta, hogy a szállás fejében fizessen meg részére pár ezer forintot. 2017. október 1-jén II. r. vádlott rávette I. r. vádlottat, hogy a sértettől szerezzen készpénzt akár erőszakkal. Az I. r. vádlott magához vett egy sörös üveget, szó nélkül odament a konyhában ülő sértetthez, és legalább két alkalommal a sörös üveggel, és további 8 alkalommal pedig ököllel nagy erővel megütötte, lábbal megrúgta a sértett fejét, továbbá test-szerte bántalmazta őt. Kiemelt pénztárcájából 5.000,- forintot, és a vérző sértettet magára hagyva elment a lakásból. A pénzt a két vádlott egymás között elosztotta.
A sértett a bántalmazást követően még ki tudott jutni a ház elé az udvarra, ahol összeesett. A szomszédok mentőt hívtak, azonban a sértett a kórházba szállítását követően 2017. október 3-én elhalálozott.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I. r. vádlottat nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt, II. r. vádlottat felbujtóként elkövetett rablás bűntettében ítélte bűnösnek, ezért
- I. r. vádlottat mint visszaesőt 19 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható,
- II. r. vádlottat mint többszörös visszaesőt 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélete azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.
Az ítélet ellen I. r. vádlott enyhítésért, védője a tényállás, a minősítés és a kiszabott szankció vonatkozásában, II. r. vádlott felmentésért, védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: