B.G. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2020. január 15. szerda, 10:30
Ügy tárgya: 
emberölés előkészületének bűntette és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés
Az elsőfokon eljárt Győri Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
B.G. vádlott a feleségével kötött házasságát a bíróság 2014. április 5-én felbontotta. A volt házastársak vagyonjogi kérdésekben nem tudtak megegyezni, a vádlott a közös vagyonból 62 millió Ft.-t követelt volt házastársától. A vádlott 2015 októberében felkereste B.J.-t, akit arra kért, hogy a házassági vagyonjogi követelését annak bizonyos százaléka fejében „hajtsa be”. A vádlott később arra kérte B.J.-t, hogy ha ez törvényes keretek között nem megy, szervezzen meg egy rablást a volt felesége sérelmére. A vádlott 2015 novemberétől sürgette B.J.-t, hogy a feladatot mindenáron hajtsa végre, majd decemberben arra kérte őt, hogy ölje meg az asszonyt. A megbízás teljesítése esetére a vádlott és B.J. 1,5 millió forint átadásában egyeztek meg. B.J. nem akarta a megbízást teljesíteni, egy ismerősének beszámolt a vádlott tervéről, majd a vádlott feleségét is megkereste. Ezt követően a rendőrkapitányságra mentek, ahol a sértett feljelentést tett.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés előkészületének bűntettében, valamint (korábbi próbára bocsátás intézkedéssel feltételesen lezárt) súlyos testi sértés bűntettének kísérletében ítélte bűnösnek, ezért halmazati büntetésül 1 év 10 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja a büntetés kétharmad részének kitöltését követő nap.
Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás kiszabása érdekében, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésére jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: