Cs.S. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2020. március 4. szerda, 10:30
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Veszprémi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

Cs.S. vádlott (1959) testvérével és annak feleségével egy családi házban éltek, az épület alsó szintjén a vádlott, felső szinten a házaspár lakott. A vízdíj fizetési kötelezettséget a testvérek nem teljesítették, ezért a hátralék behajtására végrehajtást rendeltek el, a végrehajtó azt a vádlott közmunkás keresetéből vonta le. Emiatt a vádlott testvérét többször megfenyegette. A vádlott egyszer megjelent testvére emeleti lakrészének ajtajában, kezében fejszét tartva az ajtón bekopogott, közölte vele, hogy rátöri az ajtót. Ittas állapotban többször megfenyegette, hogy a vízdíj meg nem fizetése miatt rá fogja gyújtani a házat.
2018. augusztus 13-án, amikor a házaspár otthon tartózkodott, a vádlott magához vett fél liter benzint, a sértett emeleti lakrészének fa bejárati ajtajánál kilocsolta, és meggyújtotta, majd lement az udvarra, és közömbös maradt azzal szemben, hogy a ház leéghet, a tűz átterjedhet saját lakrészére is. A vádlott testvére a felmosó vödörben tárolt vizet a tűzre locsolta, így az kialudt. A tűz eloltásakor a vádlott az udvarról nevetve mondta a sértettnek, hogy „fölgyújtottalak benneteket”, ezután lakrészébe ment, bezárkózott és televíziót nézett.
A helyszínre kiérkező tűzoltóknak beavatkozniuk nem kellett. A hőszigetelt falburkolaton a tűz oltás nélkül is megszűnt volna rövid időn belül, azonba kedvezőtlen körülmények között fennállhatott volna annak a lehetősége, hogy a lakásban tartózkodó két személy tűzhalált hal.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében ítélte bűnösnek, ezért 2 év börtönbüntetésre ítélte. A kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása végett, a vádlott és védője eltérő minősítésért és enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: