K.B. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2020. március 4. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

K.B. vádlott (1970) és a sértett egy internetes társkereső oldalon ismerkedtek meg, több alkalommal találkoztak, közös programokat szerveztek. A vádlott szerelmes volt a sértettbe, azonban a sértett közölte vele, hogy ő nem akar vele komoly kapcsolatot, csak barátként tekint rá. Emiatt egy ideig nem találkoztak, majd 2017. augusztus 6-án a Viber alkalmazáson keresztül írogattak egymásnak, megbeszélték, hogy a sértett meglátogatja a vádlottat. Egész este egymásról és a kapcsolatukról beszélgettek. Hajnali 4-5 óra körül aludni tértek. A vádlott nem tudta elfogadni, hogy a sértett csak barátként tekint rá, megvárta, míg a sértett elaludt, majd egy 30 cm teljes hosszúságú baltával az alvó sértett fejét halánték tájon a balta él részével egy alkalommal közepes erővel megütötte. A sértett megfordult, kezeit védekezésképpen a fejéhez emelte. Ezt követően a vádlott a sértett fejét a balta él és fok részével legalább 6 alkalommal folyamatosan tovább ütötte egészen addig, míg a sértett már nem mozdult. A vádlott azt hitte, hogy a sértett meghalt, ezért őt a helyszínen hagyta, és a napot biciklizéssel töltötte. 2017. augusztus 7-én 18 óra 15 perckor feladta magát a rendőrkapitányságon. A járőrök 19 óra 3 perckor érkeztek a bűncselekmény helyszínére, megállapították, hogy a sértett még életben van, és értesítették a mentőket. A kiérkező mentő a sértettet kórházba szállította.
Az elszenvedett koponyasérülések a sértett életét közvetlenül veszélyeztették, szakszerű orvosi ellátás hiányában a helyszínen életét vesztette volna.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében ítélte bűnösnek, ezért 10 év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott a kiszabott szabadságvesztésből legkorábban a büntetés 2/3 részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a tényállás részbeni megalapozatlansága miatt és a büntetés súlyosítása végett, a vádlott és védője a tényállás részbeni megalapozatlansága miatt, és a büntetés enyhítéséért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: