Á.G. I. r. vádlott és 3 társa

Tárgyalás időpontja: 
2020. július 23. csütörtök, 10:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Győri Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

III. r. vádlott (1968) 2009-2010 között faértékesítéssel foglalkozott, így jutott el két alkalommal a sértettek tatai házába. Az egyik értékesítés alkalmával a sértett a fizetés idejére behívta III. r. vádlottat a házba, aki megfigyelte, hogy egy lemezkazettából vette elő a nagyobb összegű vételárat. A III. r. vádlott több év elteltével, 2015 decemberében találkozott a II. r. vádlottal, aki megkérdezte, tud-e olyan helyet, ahol pénzhez juthat. A III. r. vádlott ekkor megbeszélte II. r. vádlottal és annak apjával, I. r. vádlottal, hogy menjenek el a sértettek házához. Csatlakozott hozzájuk a IV. r. vádlott is. A hajnali órákban I., II. és IV. r. vádlottak arcukat eltakarva bemásztak a kapun, és a kertben talált feszítővassal IV. r. vádlott ki akarta nyitni a konyhai ablakot. A III. r. vádlott ezalatt az autóban maradt. A házban lakó idős férfi a zajra felébredt, kiment a teraszra, ekkor az II. és IV. r. vádlott visszalökte őt a konyhába, és a IV. r. vádlott a feszítővassal több alkalommal, nagy erővel ütötte a fején, illetve a földön fekvő sértettet II. r. vádlottal együtt testszerte rugdosták és ütötték. A hálószoba ajtóban telefonnal a kezében megjelent a sértett felesége, a rendőrséget akarta hívni, mire I. r. vádlott őt több alkalommal ököllel az arcán megütötte, visszalökte a szobába. IV. r. vádlott is a nőhöz lépett, több alkalommal ököllel arcon ütötte. Mikor mindkét sértett védekezésképtelen állapotba került, a vádlottak a házban értékek után kutattak. A sértetteket lekötözték, a mobiltelefonjaikat összetörték, a házat pedig távozáskor rájuk zárták. Az ékszereket a vádlottak elszórták, a kb. négyszázezer forint készpénzt elosztották maguk között.

A cselekmény következtében az idős házaspár életveszélyes sérüléseket szenvedett, a férfi kórházba szállítást követően, az életmentő műtétek ellenére másnap meghalt.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I., II. és IV. r. vádlottat  társtettesként, több ember sérelmére, nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, 2 rendbeli társtettesként elkövetett, aljas indokból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őket – I. és IV. r. vádlottat mint többszörös visszaesőt - életfogytig tartó szabadságvesztés büntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az életfogytig tartó szabadságvesztés büntetésből a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja I. r. vádlott esetében 30 évben, II. r. vádlott esetében 25 évben határozta meg. A IV. r. vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész I. és II. r. vádlott terhére súlyosítás, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének kizárása érdekében; I., II. és III. r. vádlott és védőik részben felmentésért, részben eltérő minősítés és a büntetések enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
(30)481-7354
ferenczyt@birosag.hu

Eljáró bíróság: