A.A.né vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2020. szeptember 16. szerda, 10:30
Ügy tárgya: 
emberölés előkészületének bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés
Az elsőfokon eljárt Győri Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A.A.-né (szül.:1966) hat alkalommal volt büntetve többnyire vagyon elleni bűncselekmények miatt. Legutóbb a Veszprémi Törvényszék 2016.március 8. napján jogerőre emelkedett ítéletével kifosztás bűntette miatt – mint többszörös visszaesőt – 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, mely büntetést kitöltve 2019. február 20-án szabadult.

Szabadulása után elhatározta, hogy a jogerős büntetést kiszabó bírói tanács elnökét megöli. 2019. augusztusában a vádlott a bírót a lakókörnyezetében több alkalommal megfigyelte. A szándékáról a bírónak 2019. szeptemberében a törvényszékre, a bírónak címezve fenyegető levelet is írt. A cselekmény megvalósítása érdekében a vádlott egy 9,6 cm pengehosszúságú kést is vásárolt. Ezentúl a vádlott a bíró életének kioltására Veszprémben több személynek megbízást adott. Végül a vádlott 2019. szeptember 14-én a rendőrségen bejelentette az emberölési szándékát.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés előkészületének bűntettében ítélte bűnösnek, ezért 2 év 8 hónap fegyházban letöltendő szabadságvesztés büntetésre és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen a vádlott és a védője felmentés iránt terjesztett elő fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: