N.Sz. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2020. szeptember 22. kedd, 13:30
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés
Az elsőfokon eljárt Veszprémi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (szül.: 1991) és a sértett élettársi kapcsolatban éltek. Párkapcsolatuk a kezdetektől konfliktusokkal terhelt volt, több alkalommal meg is szakították rövidebb-hosszabb időre az életközösséget. 2018. július 6-án született gyermeküket a gyámügyi hatóság 2018. szeptember 28. napján ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél helyezte el.
A vádlott és a sértett között már a várandósság alatt is rendszeresek voltak a heves viták, amelyek az idő előrehaladtával a vádlott egyre gyakoribb italozása, valamit ilyenkor elhatalmasodó féltékenysége folytán sűrűsödtek és durvultak. A vádlott több alkalommal a sértettet tettleg bántalmazta, melyek során mások által is jól látható sérülései keletkeztek.
2018. november 11-én egy disznóvágáson vettek részt egy ismerősüknél, ahol a vádlott hamar lerészegedett. Többször felszólította a sértettet, hogy induljanak haza, de a sértett attól félve, hogy a vádlott otthon bántalmazni fogja, húzta az időt. A vádlott felkapta a disznóvágáson bökőkésként használt kést, és 5 alkalommal az ülő helyzetben lévő sértett felsőtestébe szúrta, illetve további 2 szúró mozdulattal a sértett fejét is megsebezte. Az ott tartózkodók a vádlottal eltávolították a sértett közeléből, elvették tőle a kést, és a rendőrök kiérkezéséig a földön tartották.
A mellüreget és részben a hasüreget is megnyitó szúrt sérülések miatt a sértett közvetlen életveszélyes állapotban volt, sérülései az időben érkező szakszerű orvosi segítség hiányában a halálához vezettek volna.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében és kapcsolati erőszak bűntettében ítélte bűnösnek, ezért 10 év börtönben letöltendő szabadságvesztés büntetésre és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a vádlott a kiszabott szabadságvesztés büntetésből legkorábban a büntetés ¾ részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra, valamint elrendelte egy korábban más ügyben hozott - felfüggesztett - 1 és 6 hónapos börtönbüntetés utólagos végrehajtását.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosításért terjesztett elő fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: