G.K. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2021. január 21. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A büntetett előéletű vádlott (1986) munkavégzés közben észrevette, hogy a sértett az engedélye nélkül hordja az ő Adidas pulóverét, amit nem sokkal azelőtt 38.000 forintért vásárolt. Mondta neki, hogy használtan már nem kell a pulóver, fizesse ki, mire a sértett bocsánatot kért, és megígérte, hogy az interneten utánanéz, hátha kapható még a pulóver. A vádlott 3 nappal később a fizetése átvétele miatt a gépkocsijával a főnökéhez hajtott, aki egy kocsmában volt ismerőseivel, köztük a sértettel. A vádlott átvette a heti fizetését – 40.000 forintot borítékban -, majd magához szólította a sértettet. Rögtön rákérdezett a pénzre, mire a sértett határozottan leszögezte, hogy nem fog fizetni, ezért a vádlott ököllel arcul ütötte. A sértett az ütés következtében térdre rogyott. A kocsmában tartózkodók közül 12 fő a sértett védelmére sietett, a vádlottra rontottak, aki elővette és kinyitotta a zsebkését, és kaszáló mozdulatokkal tartotta távol magától a tömeget, melynek időközben a sértett állt az élére. A vádlott kb. 30-40 métert hátrált, közben leszúrással fenyegette a sértettet, aki azt felelte; „akkor szúrjál le !” Ekkor a vádlott közepes erővel mellkason szúrta az akkor 28 éves sértettet, aki a szúrás következtében összeesett, és a pultos által riasztott mentők sem tudták az életét megmenteni, a helyszínen elhunyt.
A vádlott a sértett leszúrását követően gépkocsijával elmenekült, majd megjelent a rendőrőrsön, hogy feljelentést tegyen a borítékban kapott fizetése eltűnése miatt, és azért, mert délután többen bántalmazták. A rendőrök emiatt orvosi vizsgálatra vitték, és őrizetbe vették, mert hivatalos tudomást szereztek arról, hogy valakit leszúrt.
A vádlott fizetése és a zsebkése nem került elő, ismeretlen körülmények között tűnt el.
Megállapították azt is, hogy a vádlott a vezetési képességére hátrányosan ható kábítószer befolyása alatt, bódult állapotban vezette a személygépkocsiját.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettében, kábítószer birtoklásának vétségében, és bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségében ítélte bűnösnek, ezért 10 év 6 hónap börtönbüntetésre, 1 év közúti járművezetéstől eltiltás büntetésre, és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
Elrendelte továbbá a korábban a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság által kiszabott 2 év börtönbüntetés végrehajtását is.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosításért, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, „egyéb” jogi minősítés megállapításáért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: