S.Á.I. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2021. január 26. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Győri Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (1942) és a fia egy családi házban éltek. Az együttélésükre jellemző volt a rendszeres italozásból fakadó gyakori veszekedés. 2018. október 21-én este, mikor a vádlott enyhén ittas állapotban hazaért, a fiát – a későbbi sértettet - súlyosan ittas állapotban találta, és számonkérte, hogy ígérete ellenére miért nem készített vacsorát. Emiatt közöttük veszekedés alakult ki, melynek során a sértett a vádlottat a nyakánál átkarolta, a kezét erősen megszorította, majd miután a vádlott a kezét a szorításból kitépte, a sértett bement a szobájába. A vádlott felhívta a lányát, elpanaszolta neki, hogy a fia agresszíven viselkedett vele. Pár perccel később a vádlott vacsorát készített magának, ezért elővett egy kést a kenyérszeleteléshez. Ekkor jelent meg a fia, és a vádlott úgy gondolta, hogy meg akarja támadni őt, ezért dühében a kést egy felülről lefelé irányuló mozdulattal, legalább közepes erővel a sértett hasába szúrta, aki ettől összeesett. Ekkor a vádlott a kést visszatette a fiókba és mentőt hívott.
A vádlott a mentők kiérkezése előtt indulatosan szidalmazta és sértegette a földön fekvő fiát, miközben megpróbálta annak sérüléseit ellátni a segélyhívó diszpécserének telefonos utasításai alapján.
A kiérkező mentők a sértettet kórházba szállították, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta, ennek ellenére a sértett másnap hajnalban elhalálozott.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért 6 év 6 hónap börtönbüntetésre, és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen a vádlott meg nem jelölt okból és céllal, a védője téves minősítés okán, a megállapított tényállás hiányossága és eltérő minősítés miatt enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: