N.O.I. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2021. február 18. csütörtök, 11:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Győri Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
A vádlott (1958) és a sértett testvérek, akik jórészt a vádlott agresszív, kötekedő természete miatt rossz viszonyban voltak. A vádlott a sértett sérelmére megvalósított személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége miatt 2018. áprilisában már egyszer megrovásban részesült.
A vádlott évekig külföldön dolgozott, ahonnan 2016-ban költözött haza a szülői házba, amely szomszédságában lakott a sértett. 2018. október 6-án kora este a vádlott a sértett tudta nélkül átment a sértett kertjében felhalmozott bálákhoz, és azokról a védő-takaró ponyvát igyekezett lerángatni, mikor a sértett hazaért és számonkérte őt. A vádlott ordítva válaszolt, majd a ponyva lesúlyozására szolgáló fakaróval a bála mellett álló sértett feje irányába ütött, őt a nyakán eltalálta, mely ütéstől a sértett megszédült. Ekkor a vádlott az övéből előkapta vadásztőrét, és a báláról leugorva a sértett nyakára célozva, kis-közepes erővel, felülről lefelé irányozva megszúrta. A sértett védekezésül a bal karját a feje elé kapta, így a szúrás az alkarját érte. A vádlott ezt követően a helyszínről elszaladt. A sértett fia értesítette a rendőrséget és mentőt hívott, akik a sértettet kórházba szállították, ahol sürgősségi műtétet hajtottak végre rajta.
A sértettnél a sérüléssel okozati összefüggésben végleges maradandó fogyatékosság alakult ki, amely az izomzatának sorvadásában, mozgásainak beszűkülésében nyilvánul meg. A nyakat, a mellkast érő szúrás előidézhet 8 napon túl gyógyuló sérülést, avagy életveszélyt, akár halált is.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében ítélte bűnösnek, ezért 6 év börtönbüntetésre, és 6 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosításért; a vádlott felmentésért, védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, harmadlagosan a minősítés megváltoztatása érdekében jelentett be fellebbezést.

Eljáró bíróság: