Cs.G.M. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2021. november 23. kedd, 13:30
Ügy tárgya: 
Erős felindulásból elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Győri Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (1989) és a sértett 2011. év óta élettársi kapcsolatban éltek, de a kapcsolatuk meglehetősen hullámzó volt. 2017-ben kiderült, hogy a vádlott hónapokon keresztül megcsalta őt, ennek ellenére az élettársi kapcsolatuk fennmaradt. 2018. április 4. napján gyermekük született, de kapcsolatukat továbbra is rendszeres veszekedések jellemezték, ezért a sértett 2019. február 15. napján gyermekével albérletbe költözött. A vádlott ezt követően is napi rendszerességgel látogatta a sértettet. A vádlott 2019. február közepén tudomást szerezett arról, hogy a sértett felélesztette kapcsolatát korábbi barátjával, ezért 2019. február 24-én az esti órákban felkereste őt. Az este folyamán a kapcsolatuk helyreállításáról beszélgettek, de a vádlott többször észlelte, hogy a sértett a mobiltelefonján üzeneteket vált másokkal, majd vitatkozni kezdtek. A vádlott kérdezgette őt, és hazugnak vélt válaszai, tagadása és az apaság kérdésében lévő zavara miatt a vádlott olyan indulatos lett, hogy a széken ülő sértettet legalább három alkalommal ököllel a fején megütötte. A sértett a szobába menekült 10 hónapos gyermekükhöz, azonban a vádlott folytatta a támadását, fojtogatta őt, majd egy késsel kilenc alkalommal arcon és nyakon szúrta. Ezek után a hangosan síró gyermeket igyekezett csitítani, sikertelenül, ezért a földre tette őt és elmenekült.
Másnap reggel 9 óra körül nevelőapja talált rá a sértett holttestére a rajta sírva fekvő 10 hónapos gyermekkel.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat erős felindulásból elkövetett emberölés bűntettében és kiskorú veszélyeztetése bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 7 és 6 hónap börtönbüntetésre, és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a vádlott a büntetés 2/3 részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosbításért, az emberölés jogi minősítése miatt és a kiszabott szabadságvesztés, valamint közügyektől eltiltás tartamának emelése érdekében; a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: