K-V.A. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2021. november 23. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Szombathelyi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
A vádlott (1967) 2018. november 20. napján késő este egy egész arcot eltakaró maszkot vett fel, gáz- és riasztófegyverével egy dohányboltba ment, ahol a fegyvert az ott dolgozó sértett arcára szegezte a napi bevételt követelve. A sértett közölte a vádlottal, hogy átadja a pénzt, csak ne bántsa, azonban a vádlott ennek ellenére arcon lőtte a sértettet és ismét felszólította a pénz átadására, majd sürgetésként többször megütötte őt a hátán, nyakán, arcán, folyamatosan szidalmazta, és hátulról egy második lövést is leadott irányába. Amikor a sértett a pult mögé ért, a vádlott megütötte őt, amitől beesett a pult mögé, és a vádlott hátulról ismét fejbe lőtte őt. A sértett felállt, a pénztárgépből átadta a bankjegyeket. A vádlott távozását követően a sértett az üzlet bejárati ajtaját bezárta, majd felhívta közvetlen főnökét, aki a bűncselekmény elkövetését a segélyhívón bejelentette. Tekintettel a sértett által elszenvedett sérülések anatómiai helyére, a keletkezési körülményeire, módjára, a sérüléseket okozó eszközre, fennállott az életveszélyes sérülés keletkezésének reális lehetősége is.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében és rablás bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt - mint többszörös visszaesőt – halmazati büntetésül 12 év fegyházbüntetésre, és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. Megállapította, hogy a szabadságvesztés nem hajtható végre, mert a vádlott jelenleg más ügyben életfogytig tartó szabadságvesztést tölt. A törvényszék az életfogytig tartó szabadságvesztés vonatkozásában a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 12 évre elhalasztotta.
Az ítélet ellen a vádlott és védője a minősítés részbeni megváltoztatása és a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: