T.G. és 2 társa

Tárgyalás időpontja: 
2022. május 24. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
2011. augusztus 2-ról augusztus 3-ra virradó éjjel a két férfi és egy nő együtt érkezett a sértett házához, hogy tőle akár erőszakkal is az értékeit elvegyék. Az I. r. vádlott (1972) és nővére, a II. r. vádlott (1966) bement a sértett házába, míg a III. r. vádlott a ház előtt őrködött. A házban értékek után kutattak, azonban az erősen ittas állapotban lévő sértett észlelte a házban tartózkodókat, és rájuk szólt, hogy hagyják békén és segítségért kiáltott. A nő rászólt a sértettre, öccse pedig egy alkalommal szájon ütötte. II. r. vádlott lefogta a sértettet, miközben I. r. vádlott megragadta a sértett nyakát és megfojtotta őt, majd úgy rendezték el a sértettet az ágyon, mintha aludna. Ezt követően a hűtőszekrényben talált élelmiszereket, pontosan meg nem határozható összegű készpénzt és egy mobiltelefont magukhoz véve elhagyták a lakást. A kint várakozó férfinak nem mondták el, hogy megölték a sértettet, ő csak másnap szerzett erről tudomást, amikor I. r. vádlott meg is fenyegette őt, ha eljár a szája agyonveri.
A sértett halála a nyak tartós, legalább közepes erejű megragadása, leszorítása miatti fulladás következménye.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I. r. és a II. r. vádlottat társtettesként, nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében ítélte bűnösnek. Ezért I. r. vádlottat mint erőszakos többszörös visszaesőt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. II. r. vádlottat 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a kiszabott szabadságvesztésből legkorábban a büntetés négyötöd részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. III. r. vádlottat bűnsegédként, csoportosan elkövetett rablás bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
Az ítélet ellen I. r. vádlott és védője felmentésért; II. r. vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért; III. r. vádlott védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás

sajtószóvivő

0630/481-7354

ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: