Z.M.T. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2022. május 11. szerda, 11:00
Ügy tárgya: 
emberölés előkészületének bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Veszprémi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (1988) 2019. június 13-án egy bárban tartózkodott több személy társaságában, és a bárpultnál szóváltásba került egy ismeretlen sértettel, akit egy alkalommal ököllel megütött. A sértett a padozatra esett és szemöldöke felrepedt. A vádlottat a biztonsági őrök az utcára kísérték és távozásra szólították fel.
2019. június 14-én éjszaka a vádlott egy diszkóban volt, ahonnan telefonon felhívta egy ismerősét, találkozót beszélt meg vele. A vádlott már várta őt, és felelősségre vonta, hogy miért hazudik, majd ököllel azonnal megütötte a sértett arcát, aki a földre esett, felállt, és a további bántalmazás elkerülése érdekében a helyszínről távozott. A sértett sérülései két hét alatt gyógyultak.
Még ugyanezen éjszaka a diszkóban dolgozó biztonsági őr tudomást szerzett a bántalmazásról, és figyelmeztette a vádlottat, hogy nem mehet be olyan szórakozóhelyre, ahol ő és a társa a biztonsági őr. Ekkor a vádlott elhatározta, hogy a két biztonsági őrt megöli. A vádlott hazament, magához vette az engedéllyel tartott pisztolyát. A vádlott éjfél után ért vissza a diszkóhoz, ahol a bejáratnál egy biztonsági őr állt. A vádlott felhúzta a pólóját, hogy a fegyver bemutatásával a biztonsági őrben félelmet keltsen és a diszkóba bejusson. A szemmel láthatóan ittas, bódult állapotban lévő vádlott kérdezte a biztonsági őrt, hogy hol vannak a barátai, mert „megcsinálja őket”. Az őr arra kérte a vádlottat, hogy menjen haza, ekkor a vádlott a pisztolyáért nyúlt és közölte, hogy „most szétlövök mindenkit!”. Az őr meg akarta akadályozni, hogy a vádlott a pisztolyát elővegye, és dulakodás közben a vádlott arcát, fejét ököllel két alkalommal megütötte, amelytől a vádlott a kövezetre esett. Az őr a vádlott kezéből a pisztolyt kicsavarta, és a rendőrök kiérkezéséig a segítségére érkező társával a vádlottat lefogták.
A vádlott aznap klonazepám tartalmú gyógyszert vett be, amelyre szeszesitalt és kokaint fogyasztott.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat 2 rendbeli emberölés előkészületének bűntettében, garázdaság bűntettében, testi sértés bűntettében, garázdaság vétségében, és kábítószer birtoklása vétségében ítélte bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a kiszabott szabadságvesztés büntetésből legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére a büntetések súlyosítása érdekében; a vádlott és védője az emberölés előkészületének bűntette vonatkozásában felmentésért és a büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: