G.B.

Tárgyalás időpontja: 
2022. június 20. hétfő, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható

Az elsőfokon eljárt Győri Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A mongol állampolgárságú vádlott (1991) 2019. december 20-án délelőtt érkezett ismerőséhez, akivel a nap folyamán a belvárosban sétáltak, több pohár forralt bort fogyasztottak. Az esti órákban egy szórakozóhelyre mentek további két ismerőssel, majd a kora hajnali órákban a vádlott kérte, hadd aludjon náluk, ezért taxival a munkásszálláshoz mentek. Zenét hallgattak, italoztak, majd minden előzmény nélkül a sértett és a vádlott szóváltásba keveredtek, dulakodni kezdtek volna, de a vádlott ismerőse szétválasztotta őket. A sértett a további dulakodás elkerülése végett az ágyra feküdt, azonban a vádlott az asztalról felkapott egy konyhakést és azt a sértett fölé hajolva szúrásra emelte. A sértett kezét és lábát maga elé tartva igyekezett védekezni. A vádlott legalább két alkalommal a sértett felső teste felé szúrt, a késsel hadonászott, miközben azt kiabálta: „Megöllek! Ki vagy te!?”. A sértett a fején, a felső testén, a karján ért sérülések miatt erőteljesen vérzett. Eközben érkezett a szobába egy férfi, aki a vádlottat az ágytól elrángatta, nyugtatta, majd a vádlott a kést letette.

Mentőt hívtak, akik a sértettet kórházba szállították és értesítették a rendőrséget. A sértett által elszenvedett sérülések gyógytartama 8 napon belüli, azonban a nyak, illetve a fej irányába leadott szúrások alkalmasak lehetnek az okozottnál súlyosabb, életveszélyes vagy akár halált okozó sérülés előidézésére.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében ítélte bűnösnek, ezért őt 7 év börtönbüntetésre ítélte azzal, hogy a kiszabott szabadságvesztésből legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra, valamint 5 évre kiutasította Magyarország területéről. Az ítélet ellen a vádlott enyhítésért, védője elsődlegesen a minősítés megváltoztatása érdekében, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás

sajtószóvivő

0630/481-7354

ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: