H.É.

Tárgyalás időpontja: 
2022. szeptember 13. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb utca 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Veszprémi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

Az 57 éves vádlott egy családi házban élt együtt 84 éves édesanyjával, aki a háztartást vezette. Az idős nő egészségi állapota megromlott, bottal is alig tudott járni, nem tudott már főzni, takarítani, amért lánya többször bántalmazta őt. A vádlott az édesanyját orvoshoz nem vitte, orvost és segítséget sem hívott hozzá, a házba nem engedett be senkit. A sértett állapota 2019. júliusára annyira leromlott, hogy folyamatosan ágyhoz kötötten élt, önellátásra képtelen volt, azonban a vádlott nem gondoskodott tisztán tartásáról, őt fekhelyéről nem mozdította el, ruházatát, ágyneműjét nem cserélte. A legyengült nőnek emiatt testszerte felfekvései, mindkét lábfején élősködőkkel borított sebei keletkeztek, melyeket lánya nem kezelt, orvosi és egyéb segítséget sem hívott. A sértettet a vádlott 2019. augusztus 2-án eszméletlen állapotban a földön fekve találta, megpróbálta kihúzni az ágy alól, de nem járt eredménnyel, azonban a továbbiakban semmit nem tett. A sértett 3 napig ellátatlanul maradt, ételt és italt nem kapott. A vádlott csak ezután kérte szomszédja segítségét, azonban őt a házba nem engedte be. A szomszéd értesítette a mentőket és a rendőrséget, akik a házba behatoltak. A mentősök a sértettet a helyszíni ellátás után kórházba szállították, azonban a sértett állapota nem javult, augusztus 7-én elhalálozott.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a kiszabott szabadságvesztésből a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosításért, a bűncselekmény minősítésének megváltoztatása, hosszabb tartalmú, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és hosszabb tartalmú közügyektől eltiltás kiszabása érdekében; a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: