M.F-né vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2022. október 25. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb utca 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott és a sértett házastársak voltak, rossz szociális körülmények között éltek, italozó életmódot folytattak. Sokat veszekedtek, előfordult, hogy a sértett megpofozta az őt ittasan provokáló házastársát. A vádlott 2006-ban az utcán, dulakodás hevében egy konyhakéssel többször megszúrta legidősebb gyermekét, amiért a bíróság elítélte. A község jegyzője 2014 napján a vádlott 3 gyermekét állami gondozásba vette, a bíróság pedig a szülőket az állandó alkoholizálásuk és a gyermekekhez való nemtörődöm hozzáállásuk miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.
2020. április 19-én a vádlott és a sértett a házukban családi összejövetelt tartottak, lányuk eljegyzését ünnepelték, amelyen jelen volt még 4 gyermekük és egy ismerősük is. A reggel 9 órakor kezdődő partinak 14 óra 30 perc körül lett vége, mert a gyermekek távoztak a szülői házból. Ezután az addig békésen ünneplő vádlott és a sértett kettesben maradtak és összevesztek azon, hogy a gyerekek ki miatt mentek el a szokásosnál korábban. A szóváltás és az indulat hevében a súlyos fokú alkoholos állapotban lévő vádlott egy 8,5 cm pengehosszúságú rugós bicskával egy alkalommal megszúrta a szintén ittas sértettet.
A kés pengéje szívsérülést okozott a sértettnek, aki a hálószobában összeesett és meghalt. A sértett életét az azonnal érkező és szakszerű orvosi beavatkozás sem menthette volna meg.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt 8 év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a kiszabott szabadságvesztésből a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosításért, hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabása végett; a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: