SZ.K. I. r. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2022. október 5. szerda, 11:30
Ügy tárgya: 
jelentős értékre, fegyveresen, felfegyverkezve és csoportosan elkövetett rablás bűntette és magánlaksértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb utca 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Székesfehérvári Törvényszék a következő tényállást állapította meg:
Az I. r. vádlottnak (1957) a válása miatt nagyobb összegű készpénzre lett volna szüksége, ezért elhatározta, hogy az általa ismert tehetős idős házaspár ingatlanjából készpénzt és értéktárgyakat tulajdonít el. Ezt a tervet közölte a vele párkapcsolatban élő II. r. vádlottal (1994), aki ezt további két emberrel, a fiatalkorú III. és IV. r. vádlottal megosztotta. 2021. augusztus 2-án hajnalban a II-IV. r. vádlottak az V. r. vádlott által vezetett gépjárművel Velencére indultak a sértettek családi házához. V. r. vádlott feladata az volt, hogy az autóban maradva figyeljen. II-IV. r. vádlottak bementek a házba, ahol az idős házaspár aludt. Felkeltették és gázpisztollyal megfenyegették őket, ha nem tesznek eleget kéréseiknek, meghúzzák a ravaszt. A sértettek a fenyegetésre a széfben tartott készpénzt és ékszereket átadták, majd a vádlottak elhagyták a helyszínt. A bűncselekmény során okozott kár összesen 23.862.160,- Ft volt. II. r. vádlott úgy döntött, hogy I. r. vádlottnak nem ad a rablás útján megszerzett pénzből, egy SMS üzenetet küldött neki, melyben azt írta, hogy „nagyon gáz volt a helyzet” és bujkálniuk kell.
A törvényszék III-V. r. vádlott vonatkozásában a büntetőügyet jelen ügytől elkülönítette. II. r. vádlott az előkészítő ülésen büntetőjogi felelősségét beismerte és lemondott a tárgyaláshoz fűződő jogáról. A bíróság a II. r. vádlott ügyészséggel kötött egyezségét jóváhagyta, bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett rablás és magánlaksértés bűntettében, ezért őt halmazati büntetésül 7 év börtönfokozatú szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I. r. vádlottat rablás bűntettében, mint felbujtót, és magánlaksértés bűntettében, mint felbujtót ítélte bűnösnek, ezért őt 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a kiszabott szabadságvesztésből a büntetés fele részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
Az ítélet ellen az ügyész az I. r. vádlott terhére súlyosításért, hosszabb tartamú, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és a feles kedvezmény mellőzése érdekében; az I. r. vádlott védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: