O.N. és társa

Tárgyalás időpontja: 
2023. január 19. csütörtök, 10:30
Ügy tárgya: 
életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható (Távmeghallgatás)
Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A II. r. (1994) vádlott 2021. október 11-én este munka után betért egy presszóba, ahol találkozott az I. r. (1982) vádlottal, akit meghívott egy italra. A presszóban tartózkodott még három ukrán vendégmunkás is. A pultos 21 órakor zárta be a sörözőt, azonban a három ukrán férfi még szeretett volna tovább inni, ezért megkérdezték a vádlottaktól, hogy a faluban hol lehet még szeszesitalt kapni. Így öten átmentek egy pizzériába, ahol folytatták az italozást, majd 22 óra körül távoztak. Az egyik ukrán vendégmunkás visz-szament a munkásszállásra, hogy cigarettát sodorjon a társaságnak. Eközben a másik két ukrán férfi és a vádlottak között ismeretlen okból konfliktus robbant ki. I. r. vádlott legalább egy alkalommal arcon ütötte B.S. sértettet, aki a koponyája hátsó részével a bitumenes útburkolatba csapódott és mozdulatlanul fekve maradt. A II. r. vádlott a má-sik ukrán férfivel vitatkozott, ekkor az I. r. vádlott odalépve kis erővel ezt a sértettet is megütötte, aki hanyatt esett, de felállt és elmenekült a helyszínről.
Ezt követően a vádlottak a földön mozdulatlanul és vérző fejjel heverő sértettet 6-7 alkalommal a lábbelijük talpával megrugdosták.
A vádlottak erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat, félel-met keltsen. A helyszínen jelen lévő tanút sokkolta a sértettek bántalmazásának látvá-nya, és rájuk szólt, hogy „mit csináltok?”, majd mindhárman távoztak a helyszínről, hátrahagyva a földön magatehetetlenül fekvő sértettet. A mentőket 23 órakor a munkás-szálló portása riasztotta.
Az ütéstől és az aszfaltba csapódástól a sértett a járomcsont többszörös törését, az arc-üreg külső falának törését, lágyagyburok alatti vérzést, nyílt koponyaalapi csonttörést szenvedett. A sérülések gyógytartama 3 hónap volt, melyek életveszélyes sérülésnek tekinthetők; szakszerű orvosi ellátás nélkül a sértett halála bekövetkezett volna. A já-romcsonttöréssel összefüggésben arcidegbénulás is bekövetkezett, ami műtéti beavatko-zás nélkül maradandó fogyatékosságnak minősül.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I. r. vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt erőszakos többszörös visszaesőként 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.
A II. r. vádlottat garázdaság vétségében ítélte bűnösnek, ezért őt különös visszaesőként 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Megállapította, hogy II. r. vádlott a próbaidő alatt pártfogó felügyelet alatt áll.

A II. r. vádlott vonatkozásában az ügyész visszavonta a fellebbezését, így esetében az ítélet 2022. november 29. napján jogerőre emelkedett.

Az ítélet ellen az I. r. vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhí-tésért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: