K.L.

Tárgyalás időpontja: 
2023. március 14. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, köztük a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb utca 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Győri Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (1970) és a sértett 2001 évtől éltek élettársi kapcsolatban, melyre jellemző volt, hogy a vádlott a rendszeres italozása miatt agresszívvé vált, ilyenkor tettlegesen és verbálisan is bántalmazta a nőt. Kapcsolatuk 2021. áprilisára teljesen megromlott, a sértett a 77 éves édesapjához költözött. A vádlott az elválásba nem tudott belenyugodni, rendszeresen telefonon és sms-ben zaklatta, több alkalommal megfenyegette a sértettet. 2021. május 3-án a vádlott ittas állapotban a hátizsákjába 2 kést és 3 doboz sört tett, azokkal a sértett édesapjának házához ment azzal a szándékkal, hogy ha volt élettársát nem tudja a visszaköltözésre rábírni, akkor megöli. A sértett 23 óra 15 perc körül ért haza a munkából. A vádlott sajnálatot keltett maga iránt, miszerint fázik és a busza csak a hajnali órákban indul, ezért a sértett beengedte otthonába. A vádlott többször kérlelte a nőt, hogy térjen vissza hozzá, amit ő határozottan visszautasított, mire a vádlott azt válaszolta: „Nagy kár! Sajnálom, de ezt nem engedhetem meg!”. Ekkor az egyik kést kivette a táskájából, és a sértettet a földre teperve több alkalommal rácsapott a nyakára, a torkát szorította, több alkalommal a késsel megsebesítette. A sértett segítségért kiabált, melyre az idős édesapja felriadt álmából, a szobához sietett és benyitott. Ekkor a vádlott rátámadt, kétszer a mellkasán és arcán megszúrta, megütötte. Eközben a sértett menekülni próbált, de a vádlott utolérte, a kést a hátába, nyakába, fejébe szúrta. Az udvarra vonszolta őt, rugdosta és ököllel ütlegelte.
Közben az idős férfi a házból kimenekült és a szomszéd segítségét kérte, aki rögtön értesítette a mentőket és a rendőrséget.
A vádlott eközben a sértettet a házba visszavonszolta, és a magával hozott másik késsel a sértettet a nyakán, felső testén több alkalommal megszúrta.
A szomszéd kiabálására, miszerint már hívta a rendőröket, a vádlott felhagyott a további támadással, az udvarra ment és várta a rendőrök kiérkezését.
A mentősök a sértetteket a kórházba szállították.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletében ítélte bűnösnek, ezért őt 18 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosbítás, a vádlott és védője a minősítés megváltoztatása és enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: