T.N.

Tárgyalás időpontja: 
2023. március 30. csütörtök, 13:00
Ügy tárgya: 
védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb utca 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható (távmeghallgatás)
Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (1984) és a sértett lánya élettársak voltak, együtt éltek a 63 éves sértett tatabányai családi házában. A vádlott és a sértett között gyakran voltak veszekedések, mivel a sértett szerint a vádlott rendetlenséget hagyott maga után, nem segített a háztartási munkákban, időnként nem volt munkája és késett a rezsi utalásával.
2021. június 25-én a sértett hazaérkezése után egy porzsákon vesztek össze a vádlottal. A vitának az asszony vetett véget, elindult az emeletről lefelé a lépcsőn. A vádlott utánament, azonban a sértett hirtelen megtorpant a 4. lépcsőfoknál. A vádlott már nem tudott megállni, ezért a felső testével nekiütközött a sértett fejének, aki ettől lezuhant és fejét a járólapba ütötte, elveszítette az eszméletét. A vádlott ezen feldühödött, arra gondolt, hogy családja őt fogja okolni a balesetért, ezért nekiesett a sértettnek. Háromszor belerúgott, majd rátérdelt a hátára, hátrafeszítette a felsőtestét, és legalább két alkalommal, nagy erővel a kemény járólapba ütötte a fejét.
A sértett halála a járólapon történt bántalmazást követően percekkel bekövetkezett, az életét az idejében érkező orvosi segítség sem tudta volna megmenteni.
A bántalmazás után vádlott eltávozott otthonról, majd egy óra múlva hazatérve értesítette a mentőket, azt a látszatot keltve, hogy ő fedezte fel a holttestet.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt 19 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen a vádlott és védője a minősítés megváltoztatása és enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: