M.L-né

Tárgyalás időpontja: 
2023. április 20. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb utca 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható (távmeghallgatás)
Az elsőfokon eljárt Szombathelyi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (1947) és a 81 éves sértett házastársak voltak. A sértett egészségügyi problé-mái és balesete miatt mozgásképtelen és verbális kommunikációra képtelen állapotba került, így a vádlott ápolta őt, aki maga is többféle betegségben szenvedett. A sértett gondozása meghaladta a felesége teherbírását, ezért lakókörnyezetük rendkívül elha-nyagolt, a sértett pedig ápolatlan volt. A vádlott rendszeresen fogyasztott szeszesitalt, ilyenkor agresszívvé vált.
2021. július 13-án éjszaka a vádlott egy törött felmosónyéllel és egy bottal a fején és testszerte legalább 32 alkalommal megütötte az ágyban fekvő, egészségi állapota miatt ellenállás kifejtésére képtelen férfit. Az időben elhúzódó durva bántalmazás miatt a szokványos fájdalmat, lelki megterhelést többszörösen meghaladó, súlyos sérüléseket elszenvedő sértett a helyszínen elhunyt. A vádlott elkezdte a vérnyomok feltakarítását, majd 8 óra 30 perc körül felhívta egy ismerősét, aki értesítette a segélyhívót.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel, véde-kezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt 12 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vád-lott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

Eljáró bíróság: