R.J.

Tárgyalás időpontja: 
2023. szeptember 26. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb u. 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható

Az elsőfokon eljárt Győri Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (1973) 2021. április 2. napján pénzszerzés céljából érkezett vonattal Győrbe, hogy véletlenszerűen lakókhoz becsenget és felajánlja szolgálatait kések, ollók köszörülése céljából. Így jutott el egy lakóházhoz, melynek bejárati ajtaját berúgta, mivel a kaputelefonon történt bejelentkezés alapján oda nem engedték be. A lépcsőház lakóit sorra járta, de valamennyien elutasították az ajánlatát. Az egyik lakásban élő megkérte édesapját, hogy nézzen utána a hozzájuk becsengető, számára gyanús személynek, és zárja be utána a lépcsőház ajtaját. A férfi a vádlott után ment, és távozásra szólította fel, ami miatt a vádlott megfenyegette a férfit, lökdösni és szidalmazni kezdte, mire a sértett őt egy alkalommal ököllel megütötte. Ekkor a vádlott visszaütött, aminek következtében a sértett a földre esett. A vádlott a feltápászkodó sértett mellkasát 4-5 alkalommal ököllel megütötte, majd a kezében lévő ollóval több alkalommal felsőtestét megszúrta. Ekkor ért oda a sértett felesége és lánya, akik sikoltozása miatt a vádlott elengedte a sértettet és kimenekült a lépcsőházból. A sértett lánya azonnal hívta a mentőket.

A szúrt sérülések a súlyosabb, akár életveszélyes sérülés kialakulásának a reális lehetőségét hordozták magukban. A ténylegesen elszenvedettnél súlyosabb sérülések elmaradása a sértett védekező mozdulatainak volt köszönhető.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében  ítélte bűnösnek, ezért őt – mint erőszakos többszörös visszaesőt – életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra legkorábban 25 év letöltése után bocsátható.

Az ítélet ellen a vádlott teljes körű fellebbezést jelentett be, védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítés érdekében fellebbezett.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
(30)4817354
ferenczyt@birosag.hu

Eljáró bíróság: