S.P.

Tárgyalás időpontja: 
2024. március 7. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete, rongálás vétsége, kábítószer birtoklásának vétsége
Tárgyalás helyszíne: 
9021 Győr, Domb utca 1.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Nyilvános ülés, határozathirdetés várható
Az elsőfokon eljárt Veszprémi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott (1985) 2022. szeptember 14. napján kora reggel – miután alkoholt és kannabiszt fogyasztott – minden előzmény és indok nélkül kiabálni kezdett egy ABC előtt a kollégájával beszélgető férfival. Odament hozzá, és ordítva kérdőre vonta őket, hogy mit vigyorognak. A sértett megkérdezte, hogy mi a probléma és távozásra kérte a vádlottat. A férfi a sértett elé állt, és miközben leszúrással fenyegette, elővette a zsebkését és határozott mozdulattal a sértett mellkasa felé szúrt. A sértett hátralépett, elkapta a vádlott kezét, így nem érte el a kés pengéje. A vádlott kiszabadította a kezét, majd ismételten szúrni akart, melyet a sértett ismét elhárított. A vádlott többször próbálta megszúrni a sértettet, miközben azt kiabálta, hogy „megszurkállak, megöllek!”. Mindezek után a rendőrség értesítésének hírére a vádlott eltette a kését és távozott a helyszínről.
Menekülése közben a vádlott a késével kivágta a sértett egy közeli parkolóban álló gépkocsijának bal első és bal hátsó gumiabroncsát, valamint egy másik sértett autójának mindkét kerekét, akire személyes okból haragudott.
A késsel megtámadott sértett horzsolásos sérüléseket szenvedett, azonban a vádlott által használt kés alkalmas emberi élet kioltására, a sértett halálának elmaradása lélek-jelenlétének, valamint kitartó védekező magatartásának volt köszönhető.

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat 7 év börtönbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásara ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsát-ható.

Az ítélet ellen az ügyész hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabása végett, a vádlott és védője az emberölés bűntettének kísérlete vonatkozásában felmentés, egyebekben a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr. Ferenczy Tamás
sajtószóvivő
0630/481-7354
ferenczyt@gyoritb.birosag.hu
 

Eljáró bíróság: